Fem un booktrailer

4. QUINS PASSOS CAL SEGUIR PER FER UN BOOKTRAILER?

Creeu grups de 4 o 5 persones com a màxim. En un projecte audiovisual aprendre a treballar en grup és molt important.

Els equips estan formats per persones que aporten punts de vista diversos i maneres diferents d’entendre el món. Aquesta diversitat aporta un valor afegit al projecte.

Segurament, entre els companys i companyes de la classe hi ha gent a qui agrada més escriure, d’altres que saben coordinar i dirigir, d’altres que tenen més traça a l’hora de fer servir una càmera o d’editar un vídeo, etc.

Creeu grups de treball heterogenis, on cada integrant tingui una funció clara amb la qual se senti a gust: aquesta és la millor manera d’iniciar un projecte creatiu.

Més informació

A l'apartat Ampliar podeu descarregar el dossier Introducció al llenguatge cinematogràfic on trobareu més detalls sobre les figures que conformen un equip de cinema.

4.1. Lectura comprensiva del llibre

Abans de començar, el més important és fer una lectura comprensiva del llibre. A més, durant la confecció del guió o del booktrailer, probablement haureu de fer més d’una lectura del llibre sencer o d’alguns fragments determinats que siguin importants per a la peça que esteu creant.

4.2. Resum i esquema de la història

Després d’aquesta primera lectura, heu de ser capaços d’escriure un resum de la història que us permeti veure clarament quins són els punts que en voleu destacar i quins no us interessen tant.

Cal que tingueu en compte que per fer un booktrailer no necessiteu un resum exhaustiu de l’argument del llibre, sinó un vídeo que pretén captar l’atenció dels lectors; per tant, s’ha de jugar a crear una expectativa que n’incentivi la lectura.

Com fer un resum de la història?

A l’hora d’elaborar un bon resum, s’ha de ser capaç de detectar els arguments principals de la història i realitzar un esquema senzill que en reculli les idees principals. Una bona manera d’aconseguir-ho és plantejant-se preguntes concretes del llibre, com ara les que segueixen:

Recordeu que...

Després d’elaborar aquest resum ja podreu començar a treballar amb el guió i la idea. El resum i el guió són els fonaments del booktrailer. Tot seguit disposeu d’un exemple per fer un guió.

4.3. El guió

El més important a l’hora d’escriure un guió és tenir en compte que el text ha d’estar pensat per a un llenguatge audiovisual.

Tot el que es veurà en la producció ha de figurar en el guió literari. Cal saber, però, que tot i el seu nom, el guió no és una obra literària sinó una descripció detallada del que es veurà i se sentirà a la pantalla. S’hi inclouen els diàlegs, s’expliquen les accions dels personatges, es descriuen les ubicacions, etc.

Per exemple, per parlar d’un sentiment, el guió haurà de descriure amb precisió què es veurà, com s’expressarà aquest sentiment a través de les imatges.

Recordeu que un booktrailer incorpora text escrit i oral, imatges fixes i en moviment, música... Com podeu veure al següent fragment de guió literari, aquests recursos transmeten sensacions i s’han de reflectir al guió.

fragment d'un exemple de guió literari
Exemple de guió literari

A part del guió literari existeix el guió tècnic, que és una especificació del primer i que determina com s’han de gravar les seqüències de la pel·lícula. Tot seguit teniu un exemple que us ajudarà a ordenar la informació per afrontar el rodatge.

Fixeu-vos que el guió tècnic es divideix en la descripció del pla i els elements de l’acció (text en pantalla, so i música). La descripció del pla inclou l’storyboard, que és un esbós d’allò que es veurà a la pantalla.

fragment d'un exemple de guió tècnic
Exemple de guió tècnic

Més informació

Per aprendre més coses sobre el guió, descarregueu-vos el dossier Introducció al llenguatge cinematogràfic a l'apartat Ampliar. També hi trobareu plantilles de guió literari i tècnic en format Word i PDF perquè les pugueu utilitzar a l'hora de fer el vostre booktrailer.

4.4. Preparació del rodatge

Quan tingueu la vostra idea plasmada en un guió tècnic podreu preparar bé el rodatge.

Una vegada ho tingueu tot clar i preparat podreu filmar el vostre projecte.

4.5. El rodatge

Un rodatge pot ser molt divertit, però també molt dur. Cal tenir en compte que durant la filmació poden passar moltes coses. Per això, com més ben preparat ho tingueu tot, més bé sortirà i afrontareu millor les dificultats que vagin sorgint.

Pel rodatge necessitareu un dispositiu que gravi vídeo i so: pot ser un mòbil, una càmera de fotografies que filmi vídeo o, si la podeu aconseguir, una càmera DSLR. Avui en dia existeixen múltiples opcions.

Important:

Si en el vostre booktrailer heu optat per treballar amb dibuixos, fotografies, imatges o vídeos d’arxiu, podreu saltar-vos aquest pas.

4.6. L’edició

Una vegada tingueu tot el material que havíeu previst al guió tècnic (imatges en vídeo, fotografies, músiques, veus en off, etc.) caldrà ordenar-ho tot per tal de donar sentit al vostre booktrailer. Aquest procés es coneix amb el nom d’edició.

Existeixen molts programes d’edició. De tots, us en recomanem dos que podeu descarregar-vos gratuïtament.

A més a més, existeixen molts tutorials sobre com utilitzar-los. Si ho necessiteu, estudieu detingudament el programa que fareu servir abans de posar-vos a editar. Quan el domineu, ja podreu començar l’edició del vídeo.

Tingueu en compte que, per fer l’edició, tot el material ha d’estar ben ordenat en carpetes que us permetin trobar els arxius fàcilment. Una bona organització és bàsica en un projecte d’aquestes dimensions.

Un cop tingueu una estructura ordenada de carpetes, deseu-hi els materials. Si no els teniu tots, els haureu de cercar.

Ordenem el material

Fixeu-vos en aquest exemple d’organització de materials, que us pot ser d’utilitat.

 • Carpeta principal amb el nom del projecte. Dins d’aquesta carpeta creeu-ne d’altres amb els noms següents.
  • Filmació: Contindria tots els vídeos del rodatge.
  • Projecte: És on es guarda l’arxiu que es genera quan s’inicia un muntatge amb qualsevol programa d’edició.
  • Exportació: Una vegada hagueu acabat el vídeo veureu que s’ha d’exportar en un arxiu de vídeo que es pugui visualitzar en qualsevol dispositiu. Aquest arxiu pot tenir diferents formats: .mpg4, .mov, etc. Aquest és el vídeo definitiu.
  • Textos
  • Imatges
  • Música
  • Sons

Recursos

Si les imatges que utilitzareu les heu filmat vosaltres, només us caldrà buscar sons, músiques i crear els textos. Si voleu afegir-hi imatges fixes, podeu fer sevir fotografies pròpies o cercar-ne d’arxiu.

A l'apartat Recursos trobareu un llistat de bancs de recursos gratuïts que us poden ser molt útils per realitzar el vostre booktrailer.

4.7. Exportar i publicar el vídeo

Quan considereu que el vostre booktrailer ja està acabat, haureu d’exportar el vídeo. L’exportació de vídeos funciona diferent en cada programa, per això és aconsellable que busqueu tutorials sobre com fer-ho amb el que heu utilitzat.

Tingueu en compte, també, el format que donareu al vostre vídeo final. Els més habituals són .mov, .mpeg4, .mp4 o .avi. Finalment, podeu pujar el vostre vídeo a una plataforma com ara YouTube i compartir-lo.