Fem un booktrailer

3. TIPUS DE BOOKTRAILERS

No tots els booktrailers estan fets de la mateixa manera. N’hi ha de tipus diferents. Abans de començar a pensar en el vostre, us anirà bé conèixer els diferents tipus de booktrailers que existeixen.

De vegades, menys és més

Abans de començar a treballar, valoreu el tipus de booktrailer que voleu fer. Igual que en el cinema hi ha pel·lícules fetes amb pocs recursos que ens agraden tant com les superproduccions, podeu fer peces imaginatives i suggerents amb opcions senzilles.

3.1. Entrevista a l'autor o a un lector

L’autor explica en una entrevista de què va el llibre. També pot ser una entrevista a un lector, que dona la seva opinió i fa saber què li ha fet sentir la lectura.

3.2. Booktrailer que implica un rodatge

Busca enganxar el lector mitjançant recursos cinematogràfics.

3.3. Booktrailer animat

És el mateix que un rodatge però amb dibuixos. Utilitza les il·lustracions del llibre, animades o no, per presentar la història.

3.4. Booktrailer realitzat amb imatges d'arxiu

Existeixen bancs d’imatges fixes i en moviment que es poden utilitzar per fer un booktrailer.

3.5. L'element comú: la veu en off

A part de la tècnica utilitzada a l’hora de realitzar el booktrailer –que pot implicar l’ús d’imatges en moviment o estàtiques, reals o il·lustrades– i de la narrativa escollida, hi ha un element que molts booktrailers tenen en comú: la veu en off.

La veu en off és molt important en la majoria dels casos i és un recurs que cal pensar com s’utilitzarà.

Es pot treballar en primera persona com si es tractés de la veu del protagonista del relat, o en tercera, com si fos un narrador extern que explica el llibre. També es pot optar per utilitzar algun fragment del llibre... Les possibilitats son múltiples.

Exemples

Podeu trobar exemples de booktrailers realitzats amb tots aquests tipus de narratives i tècniques a les llistes de reproducció incloses a cada apartat o bé al canal de YouTube de Fem un Booktrailer amb Cruïlla.